Geschiedenis - Taarlo

Ga naar de inhoud

Geschiedenis
Het gebied Taarlo was al in de prehistorie bewoond en is dat tot op heden vrijwel ononderbroken. De geschreven geschiedenis van Taarlo gaat terug tot het jaar 820, waarvan akte in het klooster van de Duitse stad Werden (gelegen nabij Essen).
De oorspronkelijke nederzetting ontwikkelde zich, zoals veel Drentse dorpen, op een plaats waar de condities voor de landbouw gunstig waren. Het vee kon grazen in de beekdalen van de Drentsche Aa. De akkers lagen op de hoger gelegen delen: de Es. De Taarlose es is gelegen aan de noordkant tussen Taarlo en Oudemolen en is nog steeds in gebruik als landbouwgrond.
Zoals in veel boerendorpen is er in de laatste decennia veel veranderd. Van een overwegend agrarische gemeenschap werd het dorp divers van samenstelling. Over de landbouw in Taarlo is de film  "Dat is over, dat is voorbij, dat brengt de tijd" gemaakt in 2003.
De meeste boerderijen zijn woonboerderijen geworden, waarvan de bewoners vaak elders werken of "drentenieren". Dat heeft mede de sociale sfeer van het dorp veranderd. Oude gebruiken zijn óf niet meer in gebruik óf veranderd.
Over de geschiedenis van Taarlo is in 1993 het boek "Taarlo: oudste dorp van Drenthe..." uitgebracht (ISBN 9069500469).

Zie ook bv. het lemma in de Wikipedia of in de
encyclopedie van Drenthe

Terug naar de inhoud