Nieuws - Taarlo

Ga naar de inhoud

Nieuws (stuur je tips naar info@taarlo.net)

Dorpsbieb

De familie Kor heeft aan de Kanaalweg West 4 een kast neergezet met boeken.
Iedereen mag hier boeken lenen, ruilen of neerzetten. Er staan al een paar lekkere thrillers in en wat andere boeken.Werkgroep Veentjes genomineerd voor de Groene Anjer 2023
De Groene Anjer Prijs is bedoeld voor een stichting of vereniging die op een bijzondere manier het behoud en de ontwikkeling van de natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe laat zien. Het kan ook gaan om educatie, milieu, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en monumentaal erfgoed. De prijs is een bedrag van € 5.000 voor de winnaar en € 1.000 voor de andere genomineerden. Dit geldbedrag moet uitgegeven worden aan een project op het gebied van natuur, landschap erfgoed of biodiversiteit.

De stichting of vereniging moet ook aan het volgende voldoen:
  •    Er is in het afgelopen jaar of de afgelopen jaren een bijzondere prestatie geleverd. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit en of er veel (verschillende) mensen zijn bereikt
  •    De stichting of vereniging wil zich graag verder ontwikkelen op het gebied van behoud en ontwikkeling van de natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe.
  •    De stichting of vereniging moet duidelijk verbonden zijn met Drenthe of iets hebben gepresteerd in Drenthe

Sinds 2021 reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe de Groene Anjer Prijs elk jaar uit. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe vindt de natuur heel belangrijk. Met deze prijs willen we graag vrijwilligers in het zonnetje zetten die zich inzetten voor natuur, landschap, erfgoed en biodiversiteit in Drenthe.
Natuur en landschap is heel belangrijk. Veel mensen maken zich hier zorgen om en zetten zich hiervoor in. Er zijn ook veel vrijwilligers die proberen om de natuur en het landschap in onze provincie zo mooi mogelijk en toegankelijk te houden. Door de vrijwilligers kunnen veel mooie projecten, activiteiten en acties uitgevoerd worden.

Lees hier meer over de ander genomineerden en de procedure.

Eten met mekaor
Taorl Veur Mekaor is in het voorjaar gestart met het vrijwilligersproject. Er hebben zich al 19 vrijwilligers aangemeld als vrijwilliger.
Ondertussen zitten we niet stil. Om elkaar vaker te ontmoeten wordt het samen eten opnieuw geïntroduceerd.
Om de 14 dagen zijn we ergens in het dorp op dinsdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur open voor een daghap (een eenvoudige doch voedzame maaltijd).
We hebben een paar koks bereid gevonden om voor ons te koken. We proberen dit een paar maanden uit en gaan het daarna evalueren.

Hoe gaan we het doen?
Om de 14 dagen kun je op de dinsdagavond een eenvoudige doch voedzame maaltijd krijgen tussen 18.00 en 20.00 uur voor 5 euro per persoon. We eten bij de kok thuis en daarom is het maximaal aantal deelnemers 7 (de kok eet zelf ook mee). Wil je alleen komen, met z’n 2 of met meer? Iedereen is welkom, maar je moet je wel even opgeven. Dit kan tot en met de vrijdag van te voren door je aan te melden bij veurmekaor@taarlo.net. Geef dan ook door of je vegetarisch eet of bepaalde allergieën hebt. In het weekend vóór het eetcafé hoor je of er plek voor je is. De inloop is tussen 18.00 en 18.30 uur. Om 18.30 uur gaan we eten. De kok bepaalt wat er die dag op het menu staat. Er wordt in principe geen drinken bij het eten geserveerd, wel staan er kannen water op tafel. Je kunt ter plekke met cash betalen of later een digitaal betaalverzoek ontvangen. Om 20.00 uur sluit het eetcafé weer zijn deuren.

Planning
  • woensdag 11 oktober
  • dinsdag 24 oktober
  • woensdag 8 november
  • woensdag 22 november
  • dinsdag 5 december
  • dinsdag 19 december


Met St Maarten weer lichtjes op de Brink
Passagio van NPO Radio 4 in Taarlo
Op donderdag 20 mei 2021 was Lex Bohlmeijer van het programma Passagio van NPO Radio 4 in Taarlo.
in het kader van de reeks "de 4 jaargetijden van Passagio" kwam hij op zijn fietstocht van Peest naar Orvelte door Taarlo, waar hij op de Brink koffie dronk en rabarbertaart at met het bestuur van Dorpsbelangen. De uitzending is hier terug te luisteren, het deel over Taarlo begint na ca. 20 minuten.Maquette dorpskern Taarlo geplaatst
In 2020 bestond Taarlo 1200 jaar. Helaas kon dat vanwege het Coronavirus niet worden gevierd en het is nog onduidelijk wanneer dat wel kan.
Jammer ook van alle plannen van de diverse commissies die niet konden worden uitgevoerd.
Maar er is een lichtpuntje… als bijdrage voor het feest heeft Koos Toren een maquette in ijzer gemaakt van de kern van ons dorp. Na overleg met de Boermarke en het bestuur van Dorpsbelangen heeft deze maquette op woensdag 7 april 2021 een vaste plek gekregen op Boermarkegrond naast de picknickbank tegenover het ooievaarsnest.
De maquette is aangeboden aan de Vereniging Dorpsbelangen Taarlo. Vanwege corona konden de dorpsgenoten hierbij helaas niet worden uitgenodigd, maar misschien is het sommigen al opgevallen of anders is het wel leuk om een keer als je toch aan de wandel bent te komen kijken!

   


Bruggetje geplaatst bij het veentje aan de Tuinakkers
Zaterdag 6 maart 2021 is bij het veentje aan de Tuinakkers een bruggetje geplaatst, gemaakt van het hout van enkele eiken de daar in het najaar geveld zijn. Het bruggetje is onderdeel van een rondwandeling die hier nu gemaakt kan worden.Nieuwe vlag van Taarlo afgeleverd
Onlangs zijn door de ontwerpers de bestelde vlaggen van Taarlo afgeleverd. Bij de meeste huizen wapperen ze nu dapper in de wind.


Nog even een kleine toelichting op het ontwerp, gemaakt door Johan Storm, René Jansens en Sariske Kok.
De vlag bestaat uit 2 kleuren, geel en blauw. De blauwe kleur staat voor het water van de Drentse AA, de gele kleur staat voor de kleur van het graan wat sinds jaar en dag in deze omgeving wordt verbouwd. Er staan 2 wapens in de vlag, deze verwijzen naar de historische achtergronden van het gebied.
Het blauwe wapen is het wapen van het klooster van Werden. In 820 is Taarlo geschonken aan het klooster van Werden.
Het wapen met de dubbele adelaar is het wapen van het Heilige Roomse Rijk, waar Taarlo en wat we nu Nederland noemen tussen 800 en 1581 toe behoorde (26 juli 1581, Acte van Verlatinghe door de Staten Generaal)


Toertocht historische trekkers
Op zondag 30 augustus 2020 organiseerde Thijs Hoenderken een toertocht voor historische trekkers, zonder cabine, door de omgeving van Taarlo.
 
Een tiental eigenaars gaf gehoor aan zijn oproep. Klik hier voor een filmpje van het vertrek van de TufTuf-club.

Bankje onthuld bij het Middenveen
Zaterdag 15 februari 2020 is in aanwezigheid van een 20-tal Taarlo´ers aan de rand van het Middenveen aan de Tuinakkers het bankje onthuld, dat hier is geplaatst ter herinnering aan Veronique (Kiek) Pahlplatz, die op 1 juli 2019 is overleden.
Veronique nam in 2016 het initiatief om het onderhoud van het Middenveen weer op te pakken en werd coördinator van de werkgroep Veentjes.
In het voorjaar van 2019 heeft zij nog geregeld dat de zitting van het bankje werd geplaatst door de mensen van Van Boeijen, die periodiek een deel van de vuilbomen snoeien.
En nu is er door de werkgroepleden voor gezorgd dat een rugleuning is geplaatst met als inscriptie "Kiek in ´t veen".
Ondertussen is het bankje ook nog van een nieuw, steviger onderstel voorzien!Werkgroep Veentjes in Roeg TV
Op zaterdag 9 maart 2019 waren de leden van de Werkgroep Veentjes aan het werk te zien in het Middenveen op RTV Drenthe in het programma Roeg.
De uitzending is terug te zien op de website roeg.tv (vanaf 11.58) De opnames zijn op zaterdag 2 februari gemaakt door Annelies Hemeltjen.Terug naar de inhoud