Nieuws - Taarlo

Ga naar de inhoud

Nieuws (stuur je tips naar info@taarlo.net)

>NU EN OOIT< krijgt een derde leven in Termunterzijl
 

De elementen van de installatie >NU EN OOIT<, oorspronkelijk ontworpen voor IntoNature in de zomer van 2016 en vervolgens in het kader van Tynaarlo, Culturele gemeente van Drenthe, in 2017-18 geplaatst bij het gemeentehuis in Vries zijn de komende maanden te zien op de zeedijk naast het gemaal Rozema in Termunterzijl.
In dit project, dat financieel mogelijk is gemaakt door de Klankbordgroep Termunten/Termunterzijl, Bewoners aan Zet en de gemeente Delfzijl en met medewerking van het Waterschap Hunze en Aa´s wordt van de beelden, ramen en zitelementen elk een zevental geplaatst op en bij de zeedijk.
De teksten "achter" de QR-codes op de zitelementen zijn aangepast aan de nieuwe locatie.

De officiële openng is vrijdag 3 mei, om 16.30 uur.


Vogelexcursie 19 mei, om 8 uur vanaf de Brink
Op zondag 19 mei is er een vogelexcursie in en om Taarlo, onder leiding van Bert Dijkstra van Landschapsbeheer Drenthe.
Vertrek om 8 uur vanaf de Brink. Bert weet heel veel over vogels en in het bijzonder die rond Taarlo vanuit zijn functie als vogelteller voor SOVON.

Werkgroep Veentjes in Roeg TV
Op zaterdag 9 maart waren de leden van de Werkgroep Veentjes aan het werk te zien in het Middenveen op RTV Drenthe in het programma Roeg.
De uitzending is terug te zien op de website roeg.tv (vanaf 11.58) De opnames zijn op zaterdag 2 februari gemaakt door Annelies Hemeltjen.

Maandag 4 maart deelde de gemeente Tynaarlo nestkasten uit in Oudemolen
Op maandagmiddag 4 maart deelde de gemeente nestkasten uit in de zorgboerderij in Oudemolen. Doel is om de bewoners hiervan (kool- en pimpelmezen) in te zetten tegen de eikenprocessierups.

Ook vanuit Taarlo was er met ca. 20 aanvragen veel belangstelling voor een kast. Verder heeft Dorpsbelangen nog een stuk of 10 kasten van de gemeente gekregen, die vrijdag 8 maart op strategische plaatsen op en rond de Brink opgehangen zijn. Het gaat daarbij niet alleen om kasten voor mezen, maar ook voor bonte en grauwe vliegenvangers en boomkruipers. Mogelijk komt er nog een aantal kasten beschikbaar, houd de website in de gaten.


Bosgroep Van Boeijen aan het werk in het veentje aan de Tuinakkers
In februari is de Bosgroep van Boeijen een aantal dagdelen aan het werk geweest in het Middenveen aan de Tuinakkers.
Na overleg met de werkgroep Veentjes, Van Boeijen, Landschapsbeheer Drenthe en Staatsbosbeheer is afgesproken dat de Bosgroep de vuilbomenrand aan de zuidkant van het Middenveen weghaalt. Ook is er een aantal grote berken op de rand van het veen omgezaagd. Er zijn ongeveer 10 deelnemers met 2 begeleiders. Afhankelijk van de vaardigheden van de deelnemers wordt er gewerkt met snoeischaren, takkenzagen en motorzagen. Het geoogste hout is meegenomen naar de werkplaats in Anderen waar het wordt gekliefd en verkocht.
Vrijdag 8 maart heeft de groep nog een bankje geplaatst aan de rand van het veentje, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het terrein


Mogelijk aanpassing e-mailadres nodig na de komst van glasvezel
Met de komst van glasvezel en daardoor de overgang naar een andere provider/dienstaanbieder moet mogelijk ook het e-mailadres aangepast worden.
Dat geldt m.n. voor de mensen die nu een e-mailadres hebben bij hun huidige provider, dus waarvan het adres eindigt op bv. kpnmail.nl, planet.nl, hetnet.nl of xs4all.nl
Het duurt nog even voor de glasvezelaansluiting gerealiseerd zal zijn, maar het is aan te raden op tijd met deze overgang aan de slag te gaan.

In dit bestand staat een aantal adviezen om je adres aan te passen naar een “provider-onafhankelijk” e-mailadres, zoals naam@gmail.com of naam@hotmail.com.
Je kunt er ook voor kiezen om een eigen domeinnaam met daaraan gekoppeld 1 of meerdere e-mailadressen te nemen (bv voornaam@achternaam.nl). Dat kost een paar tientjes per jaar.
Deze link geeft daarop een toelichting.

Als je hulp nodig hebt kun je altijd contact opnemen met een van de leden van de werkgroep Glasvezel Taarlo of met een van de lokale verkopers zoals op de site van Glasvezel buitenaf staan.


Glasvezelnetwerk wordt aangelegd!
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten heeft Glasvezel buitenaf maandagmidag 17 december bekend gemaakt dat de aanleg van het glasvezelnetwerk doorgaat.
Bijna 50% van de huishoudens in het DGC-gebied heeft een abonnement afgesloten.
In Taarlo zijn 57 abonnementen afgesloten, dat is 92%!

 

Alles over de verdere gang van zaken rond glasvezel lees je op de website van Glasvezel buitenaf.
Over de gang van zaken op korte termijn staat daar:

Yes gehaald. En nu?
In december werd bekend dat Noordoost Drenthe glasvezel krijgt. Bewoners hebben inmiddels een beetje kunnen wennen aan het feit dat er glasvezel komt en de eerste vragen over de aanleg van glasvezel komen binnen. Want wanneer komt er daadwerkelijk glasvezel?
Voordat er gestart kan worden met de aanleg van glasvezel selecteert Glasvezel buitenaf een aannemer. Zodra de opdracht is verstrekt aan de aannemer maken zij een detailplanning op basis van de verkochte abonnementen. Daarna moet de aannemer materiaal bestellen en daar zit op dit moment een lange levertijd op. De planning is om in het voorjaar van 2019 daadwerkelijk te starten met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Wanneer de planning bekend is brengen wij de bewoners op de hoogte door middel van een brief. Voordat de aannemer daadwerkelijk gaat graven, start hij met schouwen. Dit betekent dat de aannemer bij u langskomt om te kijken waar de aansluiting precies gerealiseerd wordt. Pas daarna begint de aannemer met graven naar uw woning. Meer weten, klik hier.Berm Tuinakkers ingezaaid met wilde bloemenmengsel

In het kader van het project "bloemrijke bermen" is op donderdagochtend 11 oktober een deel van de noordwestelijke berm van de Tuinakkers ingezaaid met Drents bloemenmengsel voor een voedselarm tot schraal milieu. Komend voorjaar moet het resultaat zichtbaar worden in de vorm van duizendblad, gewoon barbarakruid, knoopkruid, klein streepzaad, peen, gewoon reigersbek, stijf havikskruid, schermhavikskruid, sint janskruid, gewoon biggenkruid, zandblauwtje, vertakte leeuwentand, gewone margriet, gewone veldbies, smalle weegbree, gewone brunel, scherpe boterbloem, grote ratelaar, dagkoekoeksbloem, kleine klaver, moerasrolklaver en/of vlasbekje.

Terug naar de inhoud