Nieuws - Taarlo

Ga naar de inhoud

Nieuws (stuur je tips naar info@taarlo.net)

Lezing/excursie Veentjes op zaterdag 1 juni 2024 - vooraankondiging
Dorpsbelangen en de werkgroep Veentjes organiseren in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe (LBD) een lezing en excursie over de flora in en rond de veentjes aan de Tuinakkers in Taarlo.

Datum:       zaterdag 1 juni 2024
Tijd:           10.00 tot 12.00 uur
Locatie:      Start in het Burgtheater (Dorpsweg 6), met een vervolg aan de Tuinakkers.

Nadere informatie volgtSinterklaas in Taarlo
Op zaterdag 2 december bracht de Sint weer zijn traditionele bezoek aan ons mooie dorpje, ditmaal vergezeld van wel 5 Pieten.
Bijgaand een paar foto's van zijn bezoek, waar veel inwoners, al dan niet vergezeld van (klein-)kinderen, op af kwamen.

     Werkgroep Veentjes wint bijna de Groene Anjer 2023
Op vrijdagmiddag 3 november jl. werd in Wildlands in Emmen de winnaar van de Groene Anjer Prijs 2023 van het PB Cultuurfonds Drenthe bekend gemaakt.
De Groene Anjer Prijs is bedoeld voor een stichting of vereniging die op een bijzondere manier het behoud en de ontwikkeling van de natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe laat zien. Het kan ook gaan om educatie, milieu, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en monumentaal erfgoed. De prijs is een bedrag van € 5.000 voor de winnaar en € 1.000 voor de andere genomineerden. Dit geldbedrag moet uitgegeven worden aan een project op het gebied van natuur, landschap erfgoed of biodiversiteit.

Een grote delegatie ging vrijdag op weg naar Emmen, benieuwd naar de uitslag. De donderdag daarvoor had wethouder Peters nog gemeld, dat de gemeente Tynaarlo de gewonnen geldbedragen zou verdubbelen!
Na een muzikale introductie en de opening door commissaris van de koning Jetta Kleinsma was het woord aan de juryvoorzitter, Aaldrik Pot. Hij schetste in het kort de 3 genomineerden, het oordeel van de jury daarover en tenslotte maakte hij de winnaar bekend.
Dat was de Stichting Zeijerwiek, waarbij het feit dat zij al 40 jaar goed bezig zijn in de natuur rond Zeijen toch sterk in hun leek te werken.

De vertegenwoordiging van de Werkgroep Veentjes was ook al dik tevreden met de €2.000 die de nominatie opgeleverd heeft.


Dorpsbieb

De familie Kor heeft aan de Kanaalweg West 4 een kast neergezet met boeken.
Iedereen mag hier boeken lenen, ruilen of neerzetten. Er staan al een paar lekkere thrillers in en wat andere boeken.


Eten met mekaor
Taorl Veur Mekaor is vorig jaar gestart met het vrijwilligersproject. Er hebben zich al meer dan 20 vrijwilligers aangemeld als vrijwilliger.
Ondertussen zitten we niet stil. Om elkaar vaker te ontmoeten wordt het samen eten opnieuw geïntroduceerd.
Om de 14 dagen zijn we ergens in het dorp op dinsdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur open voor een daghap (een eenvoudige doch voedzame maaltijd).
We hebben een paar koks bereid gevonden om voor ons te koken. We proberen dit een paar maanden uit en gaan het daarna evalueren.

Hoe gaan we het doen?
Om de 14 dagen kun je op de dinsdagavond een eenvoudige doch voedzame maaltijd krijgen tussen 18.00 en 20.00 uur voor 5 euro per persoon. We eten bij de kok thuis en daarom is het maximaal aantal deelnemers 7 (de kok eet zelf ook mee). Wil je alleen komen, met z’n 2 of met meer? Iedereen is welkom, maar je moet je wel even opgeven. Dit kan tot en met de vrijdag van te voren door je aan te melden bij veurmekaor@taarlo.net. Geef dan ook door of je vegetarisch eet of bepaalde allergieën hebt. In het weekend vóór het eetcafé hoor je of er plek voor je is. De inloop is tussen 18.00 en 18.30 uur. Om 18.30 uur gaan we eten. De kok bepaalt wat er die dag op het menu staat. Er wordt in principe geen drinken bij het eten geserveerd, wel staan er kannen water op tafel. Je kunt ter plekke met cash betalen of een digitaal betaalverzoek ontvangen. Om 20.00 uur sluit het eetcafé weer zijn deuren.

Planning
  • dinsdag 27 februari
  • maandag 11 maart
  • dinsdag 26 maart
  • dinsdag 9 april
  • maandag 22 april


Passagio van NPO Radio 4 in Taarlo
Op donderdag 20 mei 2021 was Lex Bohlmeijer van het programma Passagio van NPO Radio 4 in Taarlo.
in het kader van de reeks "de 4 jaargetijden van Passagio" kwam hij op zijn fietstocht van Peest naar Orvelte door Taarlo, waar hij op de Brink koffie dronk en rabarbertaart at met het bestuur van Dorpsbelangen. De uitzending is hier terug te luisteren, het deel over Taarlo begint na ca. 20 minuten.Maquette dorpskern Taarlo geplaatst
In 2020 bestond Taarlo 1200 jaar. Helaas kon dat vanwege het Coronavirus niet worden gevierd en uiteindelijk is kon dat pas in de zomer van 2023.
Jammer ook van alle plannen van de diverse commissies die niet konden worden uitgevoerd.
Maar er is een lichtpuntje… als bijdrage voor het feest heeft Koos Toren een maquette in ijzer gemaakt van de kern van ons dorp. Na overleg met de Boermarke en het bestuur van Dorpsbelangen heeft deze maquette op woensdag 7 april 2021 een vaste plek gekregen op Boermarkegrond naast de picknickbank tegenover het ooievaarsnest.
De maquette is aangeboden aan de Vereniging Dorpsbelangen Taarlo. Vanwege corona konden de dorpsgenoten hierbij helaas niet worden uitgenodigd, maar misschien is het sommigen al opgevallen of anders is het wel leuk om een keer als je toch aan de wandel bent te komen kijken!

 


Bruggetje geplaatst bij het veentje aan de Tuinakkers
Zaterdag 6 maart 2021 is bij het veentje aan de Tuinakkers een bruggetje geplaatst, gemaakt van het hout van enkele eiken de daar in het najaar geveld zijn. Het bruggetje is onderdeel van een rondwandeling die hier nu gemaakt kan worden.De vlag van Taarlo
In 2021 zijn door de ontwerpers de bestelde vlaggen van Taarlo afgeleverd. Bij de meeste huizen wapperen ze nu dapper in de wind.


Nog even een kleine toelichting op het ontwerp, gemaakt door Johan Storm, René Jansens en Sariske Kok.
De vlag bestaat uit 2 kleuren, geel en blauw. De blauwe kleur staat voor het water van de Drentse AA, de gele kleur staat voor de kleur van het graan wat sinds jaar en dag in deze omgeving wordt verbouwd. Er staan 2 wapens in de vlag, deze verwijzen naar de historische achtergronden van het gebied.
Het blauwe wapen is het wapen van het klooster van Werden. In 820 is Taarlo geschonken aan het klooster van Werden.
Het wapen met de dubbele adelaar is het wapen van het Heilige Roomse Rijk, waar Taarlo en wat we nu Nederland noemen tussen 800 en 1581 toe behoorde (26 juli 1581, Acte van Verlatinghe door de Staten Generaal)


Bankje onthuld bij het Middenveen
Zaterdag 15 februari 2020 is in aanwezigheid van een 20-tal Taarlo´ers aan de rand van het Middenveen aan de Tuinakkers het bankje onthuld, dat hier is geplaatst ter herinnering aan Veronique (Kiek) Pahlplatz, die op 1 juli 2019 is overleden.
Veronique nam in 2016 het initiatief om het onderhoud van het Middenveen weer op te pakken en werd coördinator van de werkgroep Veentjes.
In het voorjaar van 2019 heeft zij nog geregeld dat de zitting van het bankje werd geplaatst door de mensen van Van Boeijen, die periodiek een deel van de vuilbomen snoeien.
En nu is er door de werkgroepleden voor gezorgd dat een rugleuning is geplaatst met als inscriptie "Kiek in ´t veen".
Ondertussen is het bankje ook nog van een nieuw, steviger onderstel voorzien!Werkgroep Veentjes in Roeg TV
Op zaterdag 9 maart 2019 waren de leden van de Werkgroep Veentjes aan het werk te zien in het Middenveen op RTV Drenthe in het programma Roeg.
De uitzending is terug te zien op de website roeg.tv (vanaf 11.58) De opnames zijn op zaterdag 2 februari gemaakt door Annelies Hemeltjen.Terug naar de inhoud