Waar ligt Taarlo - Taarlo

Ga naar de inhoud

Taarlo ligt 6 km ten zuidoosten van Vries. In Vries is het gemeentehuis van de gemeente Tynaarlo en zijn artsen, tandartsen, het postagentschap, banken, winkels, zwembad enz. gevestigd.
Taarlo ligt tussen twee provinciehoofdsteden: Assen op 7 km en Groningen op 25 km. De dichtsbijzijnde bushalte is aan de weg van Gasteren naar Loon, op ruim 1 kilometer van de Brink.
Aan de oostkant stroomt de Drentsche  Aa met zijn beekdalen. Deze beekdalen zijn inmiddels natuurgebied, dat wordt beheerd door de eigenaar Staatsbosbeheer.
Aan de westkant wordt Taarlo begrensd door het Noord Willemskanaal. Het Grote Veld, dat vroeger bij het Taarlose veld hoorde, hoort nu formeel bij de gemeente Assen, maar valt nog wel binnen de Boermarke Taarlo.
Aan de zuidkant vormt
de boermarkegrens tussen Loon en Taarlo de gemeentegrens tussen de gemeenten Tynaarlo en Assen.


Ons dorp ligt in een 5-sterren natuurgebied, het "Nationaal Park Drentsche Aa",
een van de 20 nationale parken van Nederland en in 2007 uitgeroepen tot Nationaal Landschap.

Een indrukwekkend en eeuwenoud landschap rondom het stroomdal van één van de weinige nog in zijn oorspronkelijke vorm kronkelende beken in Nederland. Met de beek is in het Drentse Aa gebied ook het oude, typisch Drentse esdorpenlandschap bewaard gebleven: de boerderijen rond de brink, de akkers op de hoge essen, de hooi- en weilanden in het beekdal. Hier nam de mens het landschap letterlijk en figuurlijk voor wat het waard was. Tot op heden is dit landschap grotendeels intact gebleven.

Terug naar de inhoud